MSU
Kontakta MSU

2020-02-26

Akutpreventivmedel

Det finns två olika typer av akutpreventivmedel: akut-p-piller och spiral. De kan användas som nödlösning efter ett oskyddat samlag som genomförts vid tiden för ägglossning. De kan också användas om den vanliga metoden misslyckats, till exempel om kondomen går sönder eller om p-piller glömts.

Hur fungerar det?
Ett befruktat ägg fäster i livmodern först en vecka efter samlaget. Akutpreventivmedlen försvårar befruktningen genom att försämra miljön i äggledarna och livmodern och minska spermiernas rörelseförmåga.

Hur gör jag?
Akut-p-piller kan köpas på apotek. Ta tabletten inom tre dygn efter att du har haft ett oskyddat samlag. Det är viktigt att du gör ett graviditetstest cirka tre veckor senare för att se att tabletterna har fungerat. Metoden är ett bra alternativ om man har haft oskyddat samlag och bidrar till att många kvinnor slipper genomgå en abort. Behandlingen kan bara användas en gång per menscykel och är inte att rekommendera som enda preventivmetod.

Kopparspiralen sätts in av barnmorska eller läkare. Du kan få en kopparspiral insatt akut inom fem dygn efter att du har haft ett oskyddat samlag. Den kan sedan sitta kvar som fortsatt preventiv-metod. Läs mer om kopparspiraler under rubriken "Kopparspiral" i denna meny.

Kom ihåg!
De här metoderna är bara nödlösningar och kan ge upphov till menstruationsrubbningar. De är därför inget alternativ till andra preventivmedel.Fakta STD

Akutpreventivmedel

Femidom

Hormonspiral

Kondom

Kopparspiral

Minipiller

P-piller

P-plåster

P-ring

P-spray

P-spruta

P-stavar

Pessar

Sterilisering

övriga preventivmedel

Abort
sexaktuellt.com


Graviditet och sex
msu.se


Vanliga sexfrågor
msu.se


Hemtest
klamydia.seNyheter:

Ny substans verkar lindra envis hosta

Global kamp mot njursjukdom går trögt

Vakna iva-patienter klarade sig lika bra som lätt sederade

KI:s rektor: Vi riktar ingen ny kritik

Beslut om medförfattare står fast – trots felaktighet

Ingen effekt av läkemedel vid ärftlig alzheimer

Skyddskläder gav inte färre infektioner

Vattkoppsskydd mot bältros tonas ned

”Arbetet har varit fruktansvärt stressigt”

Snabb start av nya vårdförlopp kräver resurser
© MSU 2020