MSU
Kontakta MSU

2024-05-26

Graviditet och sex

Det är helt normalt att de sexuella känslorna förändras för både män och kvinnor under och efter graviditeten. För vissa innebär graviditeten ingen större skillnad i sexlivet medan andra kan uppleva den här tiden som påfrestande.

Många kvinnor tycker att lusten att ha samlag minskar under den första och sista delen av graviditeten. Andra kvinnor känner större lust än vanligt och får ut mer av samlivet. Under graviditet ökar blodmängden i kvinnans könsorgan och slemhinnorna i slidan blir vätskerikare och fuktigare. Det kan öka den sexuella njutningen och ge starkare upplevelse av orgasmen.

Män reagerar också på olika sätt. Några tycker att kvinnans kropp är härlig och att njutningen blir starkare, andra känner inte samma lust som tidigare. De kan vara rädda för att skada barnet eller kvinnan. En del upplever barnet som en konkurrent om kvinnans uppmärksamhet och kärlek.

Lyssna på din kropp och känn efter vad som känns rätt för just dig. Missuppfattningar, oro, trötthet, brist på lust, ökad lust och smärtor efter förlossningen är bara några av de problem som ni kan stöta på.

även om du och din partner har ett bra sexliv i vanliga fall, finns det en stor chans att ni kommer få förändringar i er relation under den här tiden. Det bästa är att ni försöker prata med varandra om hur ni känner er och vad ni vill och att ni försöker komma fram till en lösning som passar båda. Nedan följer några av de vanligaste funderingar som finns om sex under graviditeten.

är det farligt att ha sex under graviditeten?
Nej, det är inte farligt att ha sex under graviditeten. Orgasmer kan i vissa fall utlösa sammandragningar och livmodertappen kan börja blöda lättare under graviditeten och när barnet är fött. Det kan kännas lite obehagligt men är inte skadligt.

När ska man undvika att ha sex?
även om det inte är skadligt rent fysiskt kan både kvinnor och män uppleva det som psykiskt jobbigt att ha sex under graviditeten. Det är viktigt att ni lyssnar på varandra och respekterar varandras känslor. Om någon av partnerna inte vill ska man självklart inte ha sex.

Kan penis skada barnet om vi har sex?
Nej, det är för stort avstånd mellan mannens penis och barnet. Barnet ligger väl skyddat av den starka livmoderväggen och av fostervattnet. Slemproppen som sitter i livmodertappen fungerar även som säkerhetsvakt och ser till att inga spermier eller bakterier tar sig in till barnet. Mot slutet av graviditeten kan det vara bra att vara lite försiktig med hårda stötar. Det samma gäller även för dildos och andra sexleksaker. Om kvinnan vill ha sex och partnern känner att det är obehagligt att ha samlag så finns det ju en massa andra saker man kan göra, glöm inte bort dem. Att ge varandra massage eller oral stimulans är två exempel.

Hur gör man när magen är i vägen?
Bra ställningar kan vara svåra att hitta när magen är i vägen. Det bästa och roligaste rådet är helt enkelt att experimentera tills ni hittar någonting som fungerar för er. Att ligga ner på sidan är ett exempel. Att ha sex i vatten kan underlätta för kvinnan eftersom kroppen blir lättare.

Påverkar förlossningen sexlivet?
Hur förlossningen påverkar våra liv är väldigt individuellt. Om förlossningen är enkel känns det säkert enklare att gå tillbaka till sina gamla rutiner men om förlossningen är svår kan det ta längre tid. Den första tiden efter förlossningen kan bristningar i slidan eller mellangården göra ont. De brukar läka efter en tid. östrogenmängden i kroppen minskar också vilket gör att dina slemhinnor blir torrare. Om du har blivit klippt kan det göra ont i klippet en längre tid efter förlossningen än om du spruckit av dig själv. Om du får problem kan du använda ett bra glidmedel.

Det behöver inte vara negativt för sexlivet att föda barn. Många kvinnor känner att de får en ökad sexlust efter förlossningen. Det kan bero på att blodtillförseln i underlivet ökar. Antalet nervtrådar till klitoris ökar också och själva klitoris kan bli något större. Många kvinnor upplever att de får skönare och skarpare orgasmer efter förlossningen.

Sex efter förlossningen
Under föräldrautbildningen brukar man säga att det går bra att ha sex 4-6 veckor efter förlossningen, men många kvinnor känner sig inte redo på så kort tid. Det är viktigt att du inte känner någon press att börja ha sex igen, utan att du börjar när det känns rätt för dig. Det kan vara bra att få igång samlivet genom att bara ligga och mysa ihop. Det gör att ni får tid att hitta tillbaka och vänja er vid varandra igen. Om ni känner att det går för lång tid utan att lusten kommer tillbaka är det bästa rådet att ni pratar med varandra. Försök komma fram till var problemet ligger och se vad ni kan göra för att förbättra situationen.

För många är det svårt att prata om problem med sexlivet. Men om man inte berättar om sina problem kan man inte göra någonting åt dem. Det är inte ovanligt att det tar ganska lång tid att hitta tillbaka till ett fungerande sexliv. På de flesta mödravårdcentraler finns det en psykolog som är van att prata om de här problemen. Honom/Henne kan ni vända er till om ni känner att ni inte kan lösa problemen själva.Fakta STD

Gonorré

Hepatit

Herpes

HIV

Klamydia

Kondylom

Mycoplasma genitalium

Slidkatarr

Svampkatarr

Syfilis

Trikomonas

Urinrörskatarr

Abort
sexaktuellt.com


Graviditet och sex
msu.se


Vanliga sexfrågor
msu.se


Hemtest
klamydia.seNyheter: