MSU
Kontakta MSU

2024-05-26

Bakteriell vaginos (slidkatarr)

Bakteriell slidkatarr orsakas av en kombination av flera olika bakterier, bl a Gardnerella vaginalis och Mobiluncus (anaerober). Den kan överföras sexuellt, men är ändå oftast inte en sexuellt överförd sjukdom.

De flesta kvinnor har alltid en liten mängd av dessa bakterier i slidan. Mjöksyrebakterierna (laktobaciller) skall dominera bakteriemiljön i slidan. Laktobacillerna bekämpar de bakterier som ger bakteriell slidkatarr. Rubbas miljön t.ex. p.g.a. överdriven hygien eller vid menstruation kan laktobacillerna försvinna och därmed får de andra bakterierna möjlighet att växa till och ibland ge besvär.

Oralsex (cunnilingus - mun mot kvinnas kön) ökar risken för att ge besvär. Har man en annan infektion t.ex. en klamydiainfektion får också ofta dessa bakterier chansen att växa till och kan vara de som ger symptomen på en sexuellt överförd infektion.

Utbredning: Mycket vanligt förekommande. En fjärdedel av de kvinnor som söker på en STD-mottagning har en bakteriell vaginos.

Symptom: Illaluktande, tunn och sparsam flytning. Underlivssveda mer än klåda. Ofta inga eller lindriga besvär. Män kan ha symptom med vag klåda i yttersta delen av urinröret och irritation på förhuden och ollonet efter samlag med kvinna som har en bakteriell vaginos.

Risker: Vid uttalad infektion kan man ibland få en infektion som kan sprida sig till livmoder och äggledare. Det finns antagligen också en liten ökad risk för en för tidig förlossning om man är gravid.

Undersökning: Vid den gynekologiska undersökningen görs s k snifftest på slidflytningen. PH-värdet är oftast förhöjt, dvs slidflytningen är inte så sur som den ska vara, och läkaren kan i mikroskopet se att laktobacillerna försvunnit och att det istället finns andra bakterier i slidflytningen.

Behandling: Antibiotikatabletter i 3 eller 7 dagar. Det finns också en antibakteriell slidkräm (på recept) som är lika effektiv och som man behandlar med i 7 dagar.

Har manlig partner besvär eller kvinnans bakteriella slidkatarr återkommer behandlas oftast även han med antibiotikakur.

Har kvinnan mycket lindriga besvär kan man ibland pröva lokalbehandling med laktobaciller. De finns som lösning och som slidpiller och kan köpas receptfritt på apotek.


Fakta STD

Gonorré

Hepatit

Herpes

HIV

Klamydia

Kondylom

Mycoplasma genitalium

Slidkatarr

Svampkatarr

Syfilis

Trikomonas

Urinrörskatarr

Abort
sexaktuellt.com


Graviditet och sex
msu.se


Vanliga sexfrågor
msu.se


Hemtest
klamydia.seNyheter: