MSU
Kontakta MSU

2019-07-19

P-plåster

Hur fungerar det?
P-plåstret innehåller samma hormoner som p-piller och fungerar på samma sätt, dvs förhindrar ägglossning så att befruktning inte kan ske. Hormonerna gör också att livmoderhalsens sekret blir för segt för spermierna att ta sig igenom. Studier visar att p-plåstret skyddar lika effektivt mot en oönskad graviditet som p-piller.

Hur gör jag?
För att få p-plåster ska du gå till en barnmorska eller läkare, som skriver ut ett recept. Plåstret mäter cirka 5x5 cm och sätts på överarmen, axeln eller magen. Det ska bytas ut en gång i veckan, på samma veckodag, men kan bytas när som helst under den dagen.

Fördelar?
Enkelt och bekvämt att bara befatta sig med p-medlet en gång i veckan. En annan fördel med p-plåstret gentemot p-piller är att hormonerna frisätts mer kontinuerligt och jämnt vilket gör att hormonkoncentrationen i blodet blir mer konstant. Detta kan eventuellt leda till mindre humörsvängningar hos tjejer som är känsliga för hormonomställningar. Ytterligare en fördel med p-plåster är att hormonerna går rakt ut i blodet, vilket gör att p-metoden fungerar även om man får diarré eller kräks.

Nackdelar?
För vissa personer kan det vara lättare att komma ihåg något som görs dagligen och som blir en rutin. Vanliga p-pillerbiverkningar som bröstspänning, illamående och oregelbundna blödningar förekommer även med p-plåstret.

Kom ihåg!
P-plåstret ska inte kastas i toaletten utan slängas tillsammans med brännbara sopor eller lämnas in på Apoteket. Detta är viktigt eftersom de efter användning fortfarande innehåller ett överskott av hormoner. Kommer dessa hormoner ut i vår miljö kan vattendrag bli förorenade. P-plåster skyddar inte mot könssjukdomar. Använd kondom om du har en tillfällig sexuell kontakt.


Fakta STD

Akutpreventivmedel

Femidom

Hormonspiral

Kondom

Kopparspiral

Minipiller

P-piller

P-plåster

P-ring

P-spray

P-spruta

P-stavar

Pessar

Sterilisering

övriga preventivmedel

Abort
sexaktuellt.com


Graviditet och sex
msu.se


Vanliga sexfrågor
msu.se


Hemtest
klamydia.seNyheter:

Studie: Anorexia sitter inte bara i hjärnan

”Forskning måste bli naturlig del av vården”

Ny metod gav förlamade tillbaka rörlighet

”Irrationellt motstånd” mot virusteori bakom alzheimer

KI-rektor duckar fråga kring medförfattares ansvar

Säkrare infarktdiagnostik med troponin

Lovande resultat för nytt läkemedel mot kortväxthet

Mammablod tycks inte vara skadligt

Ytterligare data om risker med köttintag

Forskare söker svar om lågutbildades sjukdomsrisk
© MSU 2019