MSU
Kontakta MSU

2024-05-26

Minipiller

Hur fungerar det?
Minipiller kallas de p-piller som bara innehåller ett av de kvinnliga könshormonerna, gulkroppshormon. De gör sekretet i livmoderhalsen segt så att spermierna får svårare att ta sig in i livmodern och de påverkar livmodern så att ägget inte kan fästa så lätt. Minipiller ska tas varje dag utan uppehåll.

Hur gör jag?
Du får minipiller genom att gå till en barnmorska eller läkare som skriver ut ett recept. När du börjar med minipiller ska du ta den första tabletten samma dag som mensen kommer. Sedan tar det en vecka innan du är helt skyddad. Det är viktigt att du tar tabletterna vid samma tidpunkt varje dag. Om det går mer än 30 timmar mellan tabletterna bör du använda ett kompletterande skydd, som kondom, under den närmaste veckan.

Fördelar
Minipiller som tas enligt föreskrift ger god säkerhet. Det är ett bra alternativ för de kvinnor som avråds från p-piller som innehåller östrogen (kombinerade p-piller). Minipiller kan användas under amning då de till skillnad från kombinerade p-piller inte påverkar bröstmjölken.

Nackdelar
Menstruationer brukar komma en gång i månaden men småblödningar och uteblivna blödningar är vanliga.

Kom ihåg!
Minipiller skyddar inte mot könssjukdomar. Använd kondom om det finns risk för att du ska bli smittad.


Fakta STD

Akutpreventivmedel

Femidom

Hormonspiral

Kondom

Kopparspiral

Minipiller

P-piller

P-plåster

P-ring

P-spray

P-spruta

P-stavar

Pessar

Sterilisering

övriga preventivmedel

Abort
sexaktuellt.com


Graviditet och sex
msu.se


Vanliga sexfrågor
msu.se


Hemtest
klamydia.seNyheter: