MSU
Kontakta MSU

2024-05-26

P-ring

Hur fungerar det?
Hormonellt preventivmedel där de kontraceptiva steroiderna (NuvaRing®: 15 µg etinylöstradiol och 120 µg etonogestrel) tillförs via en mjuk plastring som pressas ihop och förs in i slidan. P-ringen har en kontraceptiv effekt som vid korrekt användning är jämförbar med kombinerade p-piller.

Hur gör jag?
För att få p-ring ska du gå till en barnmorska eller läkare, som skriver ut ett recept. Varje ring används kontinuerligt under tre veckor. Efter en behandlingsfri vecka ersätts den med en ny ring.

Fördelar
Blödningskontrollen verkar vara något bättre, men inga påtagliga fördelar jämfört med så kallade andra generations kombinerade p-piller har visats.

Nackdelar
Bortsett från lokala biverkningar av ringen förefaller biverkningsspektrum vara jämförbart med kombinerade p-piller.

Efter avslutad användning innehåller en ring fortfarande hormonellt aktiva substanser som kan ha en skadlig inverkan på miljön om de hamnar i vattensystem.

Kom ihåg!
P-ring skyddar inte mot könssjukdomar. Använd kondom vid tillfälliga sexuella kontakter.

P-ringen får inte spolas ner i toaletten. Den använda ringen skall sköljas av, läggas tillbaka i den återförslutningsbara dospåsen och återlämnas till apotek för destruktion. Om kommunen bränner hushållsavfall går det även bra att kasta den använda ringen tillsammans med hushållssopor.


Fakta STD

Akutpreventivmedel

Femidom

Hormonspiral

Kondom

Kopparspiral

Minipiller

P-piller

P-plåster

P-ring

P-spray

P-spruta

P-stavar

Pessar

Sterilisering

övriga preventivmedel

Abort
sexaktuellt.com


Graviditet och sex
msu.se


Vanliga sexfrågor
msu.se


Hemtest
klamydia.seNyheter: