MSU
Kontakta MSU

2019-09-21

P-spruta

Hur fungerar det?
P-sprutan innehåller enbart ett av de kvinnliga könshormonerna: gulkroppshormon. Om du använder p-spruta upphör ägglossningarna och livmodern påverkas så att mensblödningarna förändras.

Hur gör man?
Du tar den första injektionen någon gång under de tre första mensdagarna. Effekten håller i sig i tre månader. P-spruta kan också användas när man ammar. P-spruta är receptbelagt och kan skrivas ut av barnmorska eller läkare.

Fördelar
P-sprutan är ett mycket säkert preventivmedel som ger ett nästan hundraprocentigt skydd. Metoden är bekväm och man slipper de biverkningar som förknippas med östrogen vilket gör att metoden passar för många som inte bör använda kombinerade p-piller. Efter något år med p-spruta upphör menstruationerna för närmare hälften av kvinnorna och de slipper premenstruella besvär så länge behandlingen pågår.

Nackdelar
Oregelbundna blödningar eller långa mensuppehåll förekommer också, framför allt i början av behandlingen. Om menstruationen uteblir helt, vilket ofta förekommer, bör du göra ett graviditetstest efter några månader. Därefter kan du känna sig säker trots att ingen mens kommer. Det kan ta upp till ett år innan ägglossningarna återkommer efter en p-spruta. Metoden används därför sällan av unga kvinnor som vill bli gravida inom en snar framtid. Humörförändringar förekommer, liksom viktökning på grund av ökad aptit. Ibland kan det därför vara bra att prova tabletter med samma hormon innan man påbörjar en behandling.

Kom ihåg!
P-sprutan skyddar inte mot könssjukdomar.


Fakta STD

Akutpreventivmedel

Femidom

Hormonspiral

Kondom

Kopparspiral

Minipiller

P-piller

P-plåster

P-ring

P-spray

P-spruta

P-stavar

Pessar

Sterilisering

övriga preventivmedel

Abort
sexaktuellt.com


Graviditet och sex
msu.se


Vanliga sexfrågor
msu.se


Hemtest
klamydia.seNyheter:

”Folkhälsan är elefanten i rummet”

Stöd för svensk diabetesenkät

Pusselbit om diabetes och kognitiv svikt

Inte mer slidbakterier hos vaginalt födda

Stor entusiasm över hjärtdata på diabeteskongress

Nytt stöd för att linagliptin inte skadar hjärtat

Ytterligare stöd för kontinuerlig glukosmätning

Fördel för semaglutid som tillägg

Vissa yrken kopplas till ökad risk för typ-2

Infarktpatienter i hjärtskola klarade sig bättre
© MSU 2019